Monday, 6 February 2012

Ungkapan Akan Bermakna Bila....

Assalammuualaikum readers.. hoih.. mengisi masa lapang pada waktu malam yang asyik nak cemburu kat aku. Tido sekarang. Sekarang ! - Jari tuding ke atas ke bawah laju-laju. Penat.


Aku malas nak tulis panjang-panjang sebab masa aku sangat-sangat suntuk. 




Isk isk isk. Aku hanya membuat bajet ketika mahu melayari internet. Almaklum. Saya tak mampu nak beli Streamyx, P1 Wimax, Unifi dan sebagainya yang nak kena bayaar bulan2 siap pakej. Maaf. Saya tak pakai pakej macam kamu semua. Tumpang simpati pada saya sikit. Alololo.. nampak sangat muka mengucingkan aku.. Hahahaha. -Macam tak perlu. =P

Kita selalu dengar ungkapan I LOVE YOU, I MISS YOU dan sebagainya dari semua pasangan tak kisah yang tengah hangat bercinta mahupun yang sudah berumah tangga.

Mamaaaa.. saya mahu kahwin. - Tak dilayan okay. Y,Y

Kebanyakkan ayat2 macam tu orang kata tu ayat standard laa. Bila kita cakap dalam bahasa Inggeris baru nampak romantik gitu. Eceeewwaaah ! Tu bukti sayang dan cinta la tu kan. Yaaa.. saya pun guna perkataan bahasa Inggeris itu pada buah hati saya tau. Bila lagi nak speaking2 London dengan dia kan? Ayat tu jelaa.. Hikhikhik. 

CHOP!!! -macam nak makan chicken chop pulak. huhuhu


Tapi tak rasa bosan ke guna ayat in English tu kat pasangan kita? 



Love = Cinta or Sayang



Haaaa.. ada 2 maksud kan?

Ce kome guna bahasa Melayu sikit.



"Saya sayang awak"

"Saya Cinta awak"



Hish.. banyak beza dari perkataan I LOVE YOU yang ada 2 makna tu kan? So, aku confius bila orang tu kata I LOVE YOU kat aku. Adakah itu tanda sayang atau cinta? 

-Jujur buah hati aku je cakap ILOVEYOU ok. Saja nak buat agenda sikit dalam blog nih. Aku tak fofulah pon laa-
^^V

Apa yang aku nak tulis sebenarnnya ialah.........

Jom kita ungkap ungkapan yang manis dan sangat bermakna itu dalam Bahasa Melayu. Cuba tengok reaksi pasangan kita tu. Jangan pakai lirik lagu ok. Tak natural beauty from the bottom heart laa.. Hihihi..

Selamat Berucap 
^^V



#Fiuh! Aku rushing sebab lagi bape minit wireless aku nak habis ! Oh Digi Internet ! RM10-3 hari.. Penipu kata 5 hari. Y,Y#







Sunday, 5 February 2012

Lirik Hati


Terasa semalam aku memegang erat jemarimu.
Kehangatanmu bagaikan sentiasa mengekoriku.
Tatkala kita berjanji setia.
Bermulalah episod dugaan kita.

Tangisan aku bukan meraih simpati.
Hati ini terasa begitu sesak tanpa kamu.
Bila ku pejam mata seolah kau menjaga aku.
Bila ku buka mata aku hanya melihat keseorangan diri aku.

Entah sampai bila kita akan berjauhan.
Entah sampai bila kita akan memendam rindu.
Mungkin dugaan ini yang akan menguatkan segala.
Ingin melihat betapa hebatnya cinta kita.

..........................................

#tak mampu nak sambung lagi. =(



Ini hanya Quote



Mungkin pernah ada yang terdetik terasa bosan melayan pasangannya.


"Just love the person the way they are"


Nostalgia Itu

Assalammualaikum.. 


Amboiii rajin pulak aku meng-update belog yeee.. Semangat belog baru laa katakan.. Hihihihi.


Tengah dengar lagu Cindai dari Siti Nurhaliza tetibe aku teringatkan sesuatu. Agak nostalgia tapi masih diminati. Tapi aku tak sure laa kalau budak2 zaman sekarang ni masih minat atau tak... Tapi bagi aku perkara ni laa yang bawak aku ke dalam satu zaman kanak-kanak yang riang. *muka comel sikit (^,^) ... comel la tuh..ah.huhuhuhu..


Apa permainan tradisional korang masa kecik2 ea? Mesti kalau korang sebut korang tetibe akan rindu nak main permainan tradisional tu walaupun dah tua bangka kan? Hahahaha.. Aku dah tau da.. bwek ! 




Permainan tradisional yang paling aku suke gila-gila ialah permainan Congkak babe.




Piuuu Piuuuu.. Siapa suka game ni?? Angkat2 kening sikit.. (^^)(^^)(^^)


Asal-usul:
Menurut sumber yang dipercayai dan diselidiki CONGKAK berasal daripada dunia Afrika atau Arab. Bagaimanapun, bukti tertua yang dijumpai oleh cari gali purba yang dibiayai oleh (NATIONAL GEOGRAPHIC) menjumpai kepingan batu kapor yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM di masa kini Jordan. Dari Timur Tengah, permainan ini tersebar ke Afrika. Congkak tersebar ke asia melalui pedagang-pedagang Arab.


Apabila ia mula merebak ke tanah melayu pada ketika itu, Melaka menjadi pusat  perdagangan yang sangat terkenal dan berpengaruh.Permainan ini mula berkembang ketika di zaman kesultanan melaka pada abad 15, dimainkan oleh puteri-puteri, dan juga dayang-dayang istana. -sumber-



Waaaaaaaaa... siapa yang main permainan Congkak ni mesti terasa macam puteri-puteri dan dayang-dayang istana kan? *Senyum simpul-simpul perasan. 


hehehehehe

Agak-agak korang Congkak moden atau tradisional lagi best untuk dimainkan??

Kalau pendapat aku yang pernah berangan nak jadi Profesor laa kan.. Aku lebih prefer untuk main congkak tradisional yang diperbuat daripada kayu dan buahnya daripada guli. Teringat penat lelah kumpul duit semata-mata nak beli guli..... Heeeee =D

Bagi aku, bila kita main congkak kayu dan buahnya daripada guli, permainan tu nampak lagi best sebab bunyi yang terhasil tak sama dengan bunyi congkak moden yang diperbuat daripada plastik. Buah congkak pon daripada plastik. Serius bunyi permainan tak sedap. Pitching lari laa sayang.. (~^.^)~

Tapi keistimewaan congkak plastik ialah lubang congkaknye boleh dicabut2.. Daripada 8 rumah kita boleh jadikan 5. Haaaa.... tu kalau tak suka main game panjang laa.. 


Nostalgia : 
Masa kat kampung abah aku, takkan pernah miss main congkak tau. Kadang-kadang menangis yeyek je sebab rumah congkak terbakar satu. Hoih.. kecoh siaaa terbakar satu.. Hahahahahaha.. Hentak2 kaki...merajuk bagai.. Fiuh.. elok kena baling ngan guli sia-sia benjol kepala karang. Hikhok ! -..- 


Permainan congkak ni memerlukan strategi tau kalau nak menang.. Kena cepat mengira lubang congkak mana yang akan dijadikan sasaran Pengeboman berani mati! Serius best bila dah dapat bom rumah lawan yang tersimpan guli yang BANYAAAAAAAK tu ! ahahahahahahaha !


Baaaaaaa.. padan mukaaaa kauuuuu ! 

Tapi apa-apa pun, aku mengharapkan yang permainan tradisional yang lain seperti Batu Seremban,Tengteng,Wau dan sebagainya tak akan terlupus dari arus pembangunan sekarang. Tak kisahlah kalau domodenkan ke apa ke yang penting permainan nostalgia ni tak terus hilang di mata masyarakat kita.~~ Peace ^^V

Congkak Tradisional


Congkak moden

p/s : Baru-baru ni main congkak Moden kat rumah Sepupu ! Fiuh ! I win ! =P



Saturday, 4 February 2012

My First Impression

Assalammualaikum readers, (jawab salam tu)

Mase mula-mula nak logon and login new blog ni aku agak sedikit terkejut.

O_O Wow !!

Upgraded ! Kelas kau Maria ! Hahaha..

Mule laa aku rase macam mase mula-mula nak pakai Fesbuk kan. Noob gile seyh. Sampai sekarang. >_> *Jangan nak sengeh-sengeh yee.. I nampak. 


Oh yaa...

Sincerely, I love this new look but makin lama laman sosial dah semakin hampi sama... Fesbuk,Tewitew,Thumblr,Mysepace and tak lupa yang baru ni.. Mfes..Belogsepot pun tak ketinggalan. Hoih.. buat laa lain lagi.. kan kan kan..Bosan laaa same-same ni..  ^.^

Ok laa.. kesempatan ni jugak nak mengucapkan SALAM MAULIDUR RASUL 2012M / 1433H 


Mari berselawat ke atas Nabi Muhammad agar mendapat kesenangan didunia dan peroleh syafaat di akhirat kelak... Amin..

"Setiap doa adalah terhalang, sehingga berselawat atas Nabi s.a.w. "
Riwayat Ad-Dailami


"Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bersalawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) ke atas Nabi (Muhammad ). Wahai orang-orang yang beriman bersalawatlah kamu ke atasnya serta ucapkanlah salam dengan penghormatan." [Al-Ahzab: 56]

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ
Allahumma salli `ala muhammadin wa'ali muhammad .. 




Welcoming You

Assalammualaikum..

Fiuh ! At last ! This is my new blog after 3 years I'm using http://dalamkesahaku.blogspot.com . =)


Kenapa? Mengapa blog baru?

SAJA !

Blog lama terlalu banyak kisah. Yang manis. Yang pahit. Yang kejam. Yaaaaang..... banyak yang! Hikhok ! Even banyak posting yang aku dah delete but it still have a same remark. Blog tu tempat segala curahan hati. Hoih.. kind a mengada-ngada je posting tuh.. Hihihi.. Sedar.. sedar. . Mungkin dalam minggu ni or minggu depan I will delete that blog forever. Ya.. berkubur laa kau ! :O


Apa yang aku nak dalam blog baru ni?

Hurm.. tak ada apa. Memang saja. New chapter of my life untuk tahun 2012 ni. Boleh kan? Boleh kan? Naaaa.. korang kata tak boleh peduli apa kan. ^^V

Hope aku akan rajin2 tulis blog kat sini dan tulis dan tulis sampai aku tak mampu nak tulis.. Ggrrr statement ! wkwkwkwkwk.

Welcoming you to my new blog ! Peace hoih ! (~^^)~V



Red Bobblehead Bunny